Let og billig mad

Let og billig mad

Opskrifter til let og billig mad

Kom gerne med jeres egne opskrifter!!

Super Burger

Lette opskrifterPosted by Tina H Wed, February 21, 2018 17:43:53

Nemme velsmagende burgere

½ kg ca 10% hakket kød (kan være gris eller okse eller hvad man nu har adgang til)

8-10 krydderboller - gerne grovkerne

2-3 rødløg

100-200 g cornichoner bedst med den sødlige type

Frisk Dijon sennep (nyåbnet glas)

Ketchup (gerne Heinz' men i hvert fald en som er lavet med tomater)

Mayonaise
Salt og peber

Kødet deles op i 8-10 boller (afhængigt af størrelse og antal af krydderboller), krydres med salt og peber. Afhængigt af kødkvaliteten kan de steges medium eller igennem. Eller efter hvad man nu synes bedst om :)

Krydderboller flækkes og ristes enten i ovn eller på/i rister

Rødløg pilles og skæres i 1 mm skiver og lægges i en skål

Cornichoner flækkes eller skives og lægges i en skål

Det som gør denne burger til noget særligt er opbygningens rækkefølge:

På en bund-bolle smøres et pænt lag Dijon sennep og herpå lægges et lag løg.

Bøffen lægges på og herpå kommes ketchup i passende mængde

Nu lægges skiver/stykker af cornichoner på

En smule mayo kommes på over-bollen og det hele samles

Nogle vil nok blive forskrækkede over Dijon sennep men bare rolig den går i symbiose med løgene og smager ikke stærkt igennem. Selv mindre børn kan spise denne burger



Chili con Carne á lá Tina

Lette opskrifterPosted by Tina H Sun, August 05, 2012 21:32:11
Chili con Carne:

Indkøb til ca 6 personer
500g hakket oksekød
400 g røget bacon
1-2 løg
1 hvidløg
3 ds kidneybeans
2 ds søde majs
2 ds hakkede tomater
½ dl olivenolie
1-2 spiseskefulde tørret chili
Salt

1 gryde på 5-6 l er mest hensigtmæssig og helst en med god varmefordeling

Bacon skæres i små tern og brunes hvorefter de tages op. Er der ikke meget fedt tilbage tilsætter man olivenolie til at brune oksekødet. Chilien hældes i gryden. Når det er ved at være brunt tilsættes de finthakkede løg og det steger videre til løgene er klare. Derefter tilsættes bønnerne og tomaterne og det hele koger 1-1½ time på så meget varme at det netop koger. Herefter tilsættes majs og bacon og efter et kvarters tid smager man på hvor meget salt der skal tilsættes. Hvis det er en smule tyndt kan det jævnes med en smule maizena men endelig ikke for meget da det bør være lidt flydende.

Serveres i dybe tallerkner og gerne med groft hvidt brød eller flutes til.

Nem og hurtig hverdags risotto

Lette opskrifterPosted by Tina H Sun, November 27, 2011 14:26:00
Indkøb for 6-8 personer:


500g hakket oksekød
500g frosne ærter
500g g frosne majs
500g basmati- eller jasminris
1-3 thesker knust chili - kan erstattes/kombineres med friske chilier, Sambal Olek eller ligninende.
2 ds hakkede tomater
1 helt hvidløg
1-2 løg
Salt og peber
1½ l kogende vand
Olie til stegning


I en pæn stor gryde (6-8l) hælder man 2-3 spiseskefuld olie (gerne oliven-) og løg snittet til ca størrelse som et majskorn hældes i og steger til de er blanke. Nu er et godt tidspunkt at komme chilien i. Herefter kommes det hakkede kød i som brunes let. De to ds tomater hældes i og herefter ærter og majs i. Det skal nu bringes i kog igen. Imens pilles og snittes hvidløget (og det var et helt hvidløg..) og tilsættes. Risene skylles og kommes i. Man lader det lige hurtigt koge let op og tilsætter det kogende vand. Nu skrues der ned men der alligevel røres rundt ofte og HELT til bunds!!! Efter ca 20 min er risene kogt og retten klar til servering så snart det har den ønskede konsistens. Hvilket her i huset er ca som risengrød..:)


Ovenstående indkøbsliste kan bruges som den er - men anvend hvad man har og kan lide at sætte sammen.

Nem tomatsalat

Lette opskrifterPosted by Tina H Wed, November 16, 2011 21:17:07

For 1-2 personer:

4-8 tomater
1-2 løg helst rødløg
5-10 dråber sherryeddike
Salt og peber

Tomaterne skæres i passende skiver og løget i meget tynde skiver. Sherryeddiken dryppes over og lad det stå og trække under folie i en times tid. Ved serveringen vendes det forsigtigt og der smages til med salt og peber.



Opskriften er Ian's - og det smager supergodt!!!smiley

Variant af bolognese

Lette opskrifterPosted by Tina H Mon, April 04, 2011 10:42:12
En nem, billig og velsmagende variant af Spaghetti Bolognese:


Til 6-8 personer:


Sugo:
3 sp olivenolie
250g røget bacon
2-3 løg
1 hvidløg (altså et helt hvidløg - det koger helt ud så det er ikke så voldsomt som det kan lyde)
2-4 gulerødder
3-5 stilke bladselleri
2 ds hakket tomat
1 ds tomatpuré (ca 140g)
Salt, peber og evt lidt knust chili

Pasta:
750g spaghetti
2-3 spiseskefulde salt

Tilbehør:
Parmesanost- friskrevet og i passende mængde


En gryde 4-5 liter sættes over varmen imens bacon skæres i små tern. Olivenolien hældes i gryden når den har temperaturen og bacon brunes. Løg og gulerødder hakkes til samme størrelse som bacon og tilsættes. Efter ca 15 min hældes tomatpuréen i og får lige et par minutter inden de 2 dåser hakkede tomater tilsættes. Bladselleri skæres i tynde skiver og kommer i gryden sammen med hvidløget der er enten hakket eller skivet. Det hele småsimrer (let kogning på lavt blus) i ca 45 min.

En gryde med ca 5 liter vand sættes over på max når tiden er ved at være gået for sugo'en. Når vandet koger tilsættes 2 spiseske fulde salt og spaghetti'en puttes i vandet. Kogetiden skal normalt være ca 1 min mindre end angivet på pakken når den hældes sammen med sugo inden servering. Når pasta'en er kogt hældes ca 95% af vandet ud og spaghetti'en tilsættes gryden med sugo og der røres med en eller 2 skeer til alt er blandet.
Serveres med friskrevet parmesanost.


Tip:
Den bedste tørrede pasta er oftest den med længst kogetid. Men find et fabrikat der har den rigtige smag og konsistens. En god pasta har en overflade der gør at når den er kogt hænger sugo'en ved over det hele. Hvilket forøger smagsoplevelsen :)


Økonomi:
Ved indkøb i f.eks Aldi og Fakta kan ovenstående laves for ca 40 kr. Og dermed altså ca 5 kr pr person.

Nem Pastasauce

Lette opskrifterPosted by Tina H Thu, February 24, 2011 19:40:13
Supernem pastasauce


Til en person:


100g pasta (spaghetti eller fettuccine er velegnet)
Schnitzel, bøf, frikadeller eller en rest kød
Olivenolie til stegning
Salt, peber samt evt basilikum
2 skiver ost


En gryde med 2 l vand sættes over og panden varmes op til en mellemtemperarur. Kødet steger på den ene side indtil vandet koger og der kommer salt i vandet inden pastaen kommes i. Husk at røre i gryden undevejs - og til bunds!!! Nu er tidspunktet for at skrue lidt ned for varmen på blusset med panden. Når pastaen er kogt hældes vandet fra og kødet tages op af panden. Herefter lægger man de 2 skiver ost på panden (som nu helst ikke må være mere varm end at osten blot begynder at smelte - ikke brænde på). Pastaen hældes i panden og der røres rundt efter at have kommet lidt salt og peber på. Man rører et minuts tid således at osten bliver fordelt på al pastaen. Ved servering kan man komme lidt hvidløgsolie på og krydre med f.eks basilikum.

Hvidløgsolie

Lette opskrifterPosted by Tina H Thu, February 24, 2011 19:20:27
Hvidløgsolie


1 hvidløg (et HELT hvidløg...)
2-3 dl jomfru olivenolie
1 knivspids salt


Hvidløget hakkes i små stykker og puttes i en passende skål - helst en med låg da det jo skal stå udenfor køleskabet. Olien hældes over og salt kommes i. Der røres lidt rundt og så skal olien stå mindst 3 timer inden man bruger den. Når der er låg på er holdbarheden nærmest ubegrænset.

Hvidløgsolien kan anvendes til salat, pasta, ris eller til næsten alt. Formodentlig med undtagelse af havregrød... smiley

Trænger man til en lille snack kan bare dyppe et stykke hvid brød i olien. Smager himmelsk!!! smiley

Sønderjysk karrykålgryde

Lette opskrifterPosted by Tina H Thu, February 17, 2011 19:44:53

Sønderjysk karrykålgryde


Et helt hvidkålshoved
½ kg hakket svinekød (eller oksekød)
stegeolie
Karry ca 4 spiseskefulde
Salt og peber.


Karry og kød brunes af. Evt kan man tage kødet op her så det ikke bliver helt udkogt.

Hvidkålen hakkes meget fint - á la groft løg. Der tændes under en stor 6-8 l gryde - kålen hældes i og der røres godt rundt. Kålen fyldes i ad flere gange således at al kålen er fuldstændigt gennemkogt (normalt kan det ikke være i gryden på en gang når det ikke er kogt). Man skal lægge låg på når der ikke røres.

Hele processen tager 2-3 timer at lave - så start i god tid!! :D


Opskriften er egentligt fra Ian - så det er ham der skal have ros!!!

Next »